Συνέντευξη με την διευθύντρια του συλλόγου «ΑΛΜΑ» κ. Γιαννακοπούλου

  1. almaaΚ. Γιαννακοπούλου, ξεκινώντας, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την ιστορία της δημιουργίας του συλλόγου ΑΛΜΑ. Πώς και από ποιόν γεννήθηκε η ιδέα του συλλόγου, και ποιός φορέας την υλοποίησε, οργανώνοντας ολόκληρο αυτό τον μηχανισμό όπου έχουμε σήμερα στην πόλη μας;

 

Ο σύλλογος άλμα, ξεκίνησε το 1996, από μια ιδέα, μιας ομάδας ανθρώπων, μέλος της οποίας αποτελούσα και η ίδια, που δουλεύαμε στο χώρο της ειδικής αγωγής και θέλαμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στα παιδιά με αναπηρία. Ξεκινήσαμε λοιπόν, με πολύ μεράκι, μηδέν κεφάλαιο, αλλά μεγάλο όραμα, ευελπιστώντας ότι θα αλλάξουμε τον χώρο της   ειδικής αγωγής. Απαιτέι  παρά πολύ  δουλειά, προσωπικό χρόνο, αλλά αποτελεί ανεκτίμητη επιλογή. Το να ασχοληθείς με τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι επιλογή ζωής. Δεν είναι επάγγελμα. Είναι εναπόθεση ψυχής.

Ο σύλλογος ξεκίνησε με 6 παιδιά και 8 παιδαγωγούς. Μέχρι σήμερα, 18 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου, πέρασαν πάνω από 2.000 παιδιά και σήμερα απασχολούνται 25-30 εργαζόμενοι, με 180 παιδιά στη σταθερή μας ομάδα.

Σε αυτό το διάστημα έγιναν 3 δομές, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών (3-12 ετών) με αυτισμό, η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και η έδρα μας που είναι στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας.

Αρχικά, η έδρα ήταν στο κέντρο της Αθήνας, και ένα παράρτημα στο Π. Φάληρο, όπου στη συνέχεια, από το 2004, μεταφέρθηκαν, όλα στο Π. Φάληρο, λόγω ευκολότερης πρόσβασης, αλλά και λόγω του ότι έγινα και η ίδια δημότης   Π. Φαλήρου και  όπως  είθισται,   «το πλήρωμα ακολουθεί τον καπετάνιο». Το Π. Φάληρο μας  αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, και συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ακόμα και ως αντιπολίτευση, είχε βάλει με προσωπικά του χρήματα, μια σειρά από γλάστρες για το μπαλκόνι μας που είχαμε ανάγκη, για να μην πηγαίνουνε τα παιδιά στα κάγκελα. Και ο προηγούμενος δήμαρχος βέβαια μας είχε βοηθήσει.

Σε όλο αυτό το διάστημα λοιπόν γίναμε κι εμείς μέρος του Π. Φαλήρου, κομμάτι του δήμου. Ο δήμος ήταν εξαρχής κοντά μας, και όταν λέμε κοντά μας, δεν εννοούμε με χρήματα, είναι η ηθική παρουσία, η στήριξη.. Αυτό είναι για εμάς ότι σημαντικότερο!

Κλείνοντας λοιπόν 10 χρόνια, λειτουργίας στο δήμο αυτό, προσπαθώντας υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούμε είναι με ενοίκιο, άρα  με πολλές  πάγιες  αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, το μοναδικό μας αίτημα πλέον προς τον Δήμο, είναι η ανεύρεση χώρου που θα φιλοξενήσει προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν όλα τα παιδιά, όπως π.χ. ένα κέντρο κινητικής απασχόλησης για Α.με.Α, που δεν έχει ο δήμος μας. Εμείς  διαθέτουμε το ‘έμψυχο υλικό’ και την  τεχνογνωσία, θέλουμε όμως, πλέον πιο ενεργή και πιο δυναμική την παρουσία του δήμου, και αυτό το λέω γιατί και σε άλλους φορείς, σε άλλους δήμους,  οι δήμοι έχουν αναλάβει και έχουν παραχωρήσει χώρους, σε ανάλογες οργανώσεις για να γίνονται τα προγράμματα.

 

  1. Σε ποιούς φορείς στηρίζεται σήμερα η συντήρηση του συλλόγου ΑΛΜΑ; Είναι ένας ανεξάρτητος ιδιωτικός φορέας

ή βασίζεται σε εισφορές και δωρεές πολιτών μας;

 

Καταρχήν, οι πόροι ενός φορέα σαν και αυτόν, δεν μπορούν δυστυχώς να καλύπτονται μόνο από δωρεές. Η λειτουργία του σωματείου μας, εν μέρη, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει μπει στην κρατική επιχορήγηση του υπουργείου υγείας, η οποία όμως, εδώ μπορούμε να πούμε τα όποια προβλήματα, δεν είναι ‘τακτική’, με αποτέλεσμα στη ‘ψυχική υγεία’ να αναγνωρίζεται ότι το κέντρο ημέρας έχει 12 παιδιά, ενώ έχει 20, και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο. Και επίσης η αναλογία παιδιών/παιδαγωγών, αν θέλεις να κανείς ‘πρόγραμμα’ και όχι ‘φύλαξη’, είναι 1/1. Επειδή όμως, είμαστε ταγμένοι στο χώρο της ειδικής αγωγής, δεν κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα, το τηρούμε αυτό με το οποιοδήποτε κόστος, το οποίο το πληρώνουμε και τώρα..

  1. Ο εθελοντισμός αποτελεί κομμάτι στα πλαίσια της συνεισφοράς του πολίτη στο σύλλογο σας; Θα θέλαμε να μάθουμε τον τρόπο της βασικής λειτουργίας του συλλόγου σε συνδυασμό με τις δράσεις και τις δραστηριότητες που προσφέρετε στα παιδιά.

 

Ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας του σωματείου μας. Οι εθελοντές είναι αυτοί που στηρίζουν τις παράπλευρες δράσεις του σωματείου, όπως το bazaar, οι αθλητικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα, όπου χρειάζονται εθελοντές, να πλαισιώσουν τέτοιες εκδηλώσεις.

Στην εκάστοτε εκδήλωση, οι θέσεις, αναρτώνται στο fcb και στη σελίδα του σωματείου, για συγκεκριμένες δράσεις. Όπως έχουμε δημιουργήσει και μια σελίδα, που λέμε πριν πετάξεις κάτι ρώτησε μας αν το θέλουμε. Τα περισσότερα πράγματα εδώ μέσα, είναι από ανθρώπους που δεν θέλανε αυτά τα έπιπλα, και εμείς πήγαμε και τα πήραμε. Και εδώ πάλι έρχεται ο δήμος, ο οποίος μας παρέχει το φορτηγάκι το οποίο τα μαζεύει και μας τα φέρνει.

 

  1. Τέλος, κ.Γιαννακοπούλου, ως διευθύντρια του συλλόγου ΑΛΜΑ θα θέλαμε να μας προτείνετε τρόπους που θα μπορούσε να συνεισφέρει κάποιος στο σύλλογο σας, και στα παιδιά που φιλοξενείτε, εκτός από τον υλικό που είναι το προφανές, αλλά και στο πνευματικό τομέα. Από τί, αν μπορούσαμε να το πούμε, έχετε ανάγκη, πάνω σε αυτόν τον τομέα που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια, για την υλοποίηση του;


Αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη, είναι η διάχυση της πληροφορίας για το ποιος είναι ο σύλλογος ΑΛΜΑ, να γνωρίζουν δηλαδή οι δημότες του Π. Φαλήρου, ότι υπάρχει ένα σωματείο κοντά τους. Να γίνεται η πληροφόρηση, από τις κοινωνικές υπηρεσίες και έντυπα του δήμου, για την ύπαρξη του κέντρου μας και ειδικότερα για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, το οποίο βάση νομοθεσίας λειτουργεί με ομόκεντρους κύκλους με κέντρο το Π. Φάληρο, και πρέπει να εξυπηρετεί πρώτα τους δημότες Π. Φαλήρου και μετά έχει το δικαίωμα να πάει με ομόκεντρους κύκλους, προς τα έξω, φτάνοντας μέχρι τη Βούλα.

Είναι κρίμα γιατί δεν υπάρχει άλλη μονάδα εντός δήμου , με Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για πρώιμη παρέμβαση, για παιδάκια με αυτισμό. Οπότε είναι μια παροχή όπου θεωρητικά θα πρέπει και ο δήμος να την προωθήσει..