Α.Ο.Π.Φ.: Ένας ακόμη σπουδαίος αθλητής του Μεσοπολέμου αγωνίστηκε με τα χρώματα του!

 –

Pete Chlentzos (Πέτρος Χλέντζος)

 

Ένας σπουδαίος επικοντιστής του Μεσοπολέμου και άνθρωπος του αθλητισμού για έναν αιώνα, που αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΑΟΠΦ : 4 Πανελλήνια ρεκόρ, 7ος στους Ολυμπιακούς του 1932.

 

 

Γεννήθηκε στο Oakland της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ το 1909 και οι γονείς του ήταν μετανάστες από τα Κύθηρα.

Σαν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Southern California ήταν μέλος της ομάδας στίβου και κέρδισε το 1930 και 1931 τον τίτλο του πρωταθλητή του Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος ΗΠΑ. Το 1932 δεν κατάφερε να προκριθεί στα trials της ομάδας των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες αλλά λόγω της ελληνικής καταγωγής του έλαβε μέρος με την Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα, παίρνοντας την 7η θέση στον τελικό με άλμα 3,75 μ.

Το 1935 προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Βερολίνο και ήλθε στην Ελλάδα, όπου έμεινε για αρκετούς μήνες, γράφτηκε στον ΑΟΠΦ και έλαβε μέρος σε πολλούς αγώνες κάνοντας 4 φορές Πανελλήνιο Ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ3,85μ. στις 18/8, 3,87μ. την 1/9, 3,95μ. στις 15/9 και τελικά 4,015μ. στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 15/10.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας που ξεπέρασε τα 4 μέτρα.

Pete Chlentzos (Πέτρος Χλέντζος)

Το ατομικό του ρεκόρ ήταν 4,16 στην Αμερική αλλά δεν αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα. Την ίδια εποχή πήρε την 1η θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες στην Κων/πολη με άλμα 3,70.

Το ρεκόρ του έμεινε ακατάρριπτο για 15 χρόνια.

Το 1936 δεν πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης μετά το Κραχ στις ΗΠΑ, που τον υποχρέωσε να ψάξει για δουλειά, και εγκατέλειψε την αθλητική του καριέρα

Μετά από αυτό εργάστηκε σαν καθηγητής ιστορίας σε σχολεία, σαν προπονητής στο στίβο και στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, υπηρέτησε ως λοχαγός στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ήταν γυμναστής στην αεροπορία, και συνέχισε να εργάζεται στην εκπαίδευση και στον αθλητισμό στις ΗΠΑ μέχρι τα βαθιά του γεράματα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004, σε ηλικία 95 ετών, έλαβε μέρος στη λαμπαδηδρομία και ήλθε στην Αθήνα σαν επίσημος προσκεκλημένος, όπου τιμήθηκε για την αθλητική του προσφορά από το Δήμο Αθηναίων.

Πέθανε το 2006.