ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΙΕΣΤΕ … Η ζωή μπορεί να συνεχίζεται στο βυθό του Αλίμου, αλλά ψάρια πεθαίνουν στο ρέμα της Πικροδάφνης…

Από τη μία ένα βίντεο με υποβρύχιες λήψεις που παρουσίασε το

notia.gr https://youtu.be/dKPWNDbeNnI 

αποδεικνύει ότι η θαλάσσια ζωή στο βυθό του Αλίμου, συνεχίζεται και από την άλλη εκατοντάδες ψόφια ψάρια επιπλέουν στο ρέμα της Πικροδάφνης στο Παλαιό Φάληρο!

Αντιφατικές εικόνες με μερικά μέτρα διαφορά…

Γράφει η Νέλλη Μαυρίδου

‘Πώς γίνεται αυτό; Μήπως στη προσπάθεια να συγκαλυφτούν καταστάσεις πέφτουμε σε αντιφάσεις και παρασέρνουμε τον κόσμο σε λάθος εντυπώσεις βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του;’  

Από τη μία έχουμε τη ρύπανση από την πετραιολοκηλίδα, που ‘ξαφνικά’ εξαφανίστηκε όπως δήλωσε ο Γιώργος Βεντούρας, υπεύθυνος της εταιρίας, η οποία έκανε τις υποβρύχιες λήψεις στον Άλιμο:

«Δεν παρατήρησα ίχνη από μαζούτ στο βυθό»

και από την άλλη, νεκρά ψάρια στην επιφάνεια του νερού του ρέματος, τα οποία πέθαναν γιατί ενώ μπήκαν στο σημείο της εκβολής του, από τη θάλασσα στο ρέμα για να φάνε, δεν επέστρεψαν στη θάλασσα εξαιτίας της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα και εγκλωβίστηκαν στο ρέμα, όπου εκεί άλλη μόλυνση (από τον αγωγό λυμάτων που έσπασε και πέφτει μέσα στο ρέμα) τα σκότωσε….


ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν!! ΜΗΝ παραπλανιέστε!  ΜΗΝ μπαίνετε στη θάλασσα και αποφύγετε να είστε  κοντά στην ακτογραμμή που έχει μολυνθεί !!!!


Από το CNN Greece:  

Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να μην κάνουν καμιά απερισκεψία και βουτήξουν στα νερά του Σαρωνικού καθώς όταν υπάρχει μια τόσο εκτεταμένη μόλυνση οι λουόμενοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν από προβλήματα στους οφθαλμούς, δερματολογικά μέχρι επιδείνωση χρόνιων παθήσεων. Και επίσης, να αποφύγουν να περπατήσουν κοντά στην ακτογραμμή γιατί από τις χημικές αντιδράσεις του πετρελαίου που έχει φτάσει στις ακτές, εκλύονται διάφορα αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ, μπορεί να επιβαρυνθούν.

 

«Από την στιγμή που η πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει σε μια ακτή, το πιο πιθανό είναι να υποστούν τα βαριά σφαιρίδια του πετρελαίου μια καταβύθιση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες θα υπάρχουν μέσα στα ιζήματα των παράκτιων περιοχών και ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί εποχιακά να επιστρέφουν στο υδάτινο περιβάλλον, εκεί δηλαδή που κάνουν μπάνιο οι λουόμενοι. Άρα για χρονικό διάστημα μερικών ετών αυτές οι περιοχές που έχουν υποστεί αυτού του είδους την ρύπανση θα είναι ακατάλληλες για κολύμβηση», λέει στο CNN Greece, ο Στέφανος Νταϊλιάνης, Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών.

«Επηρεάζεται τόσο η σύσταση και η ποιότητα του νερού της περιοχής όσο και εν μέρει η ατμόσφαιρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις περιοχές μπορεί να έχουν κάποια όχληση από την παραγωγή κάποιων αερίων. Άνθρωποι ευάλωτοι, κυρίως της τρίτης ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα» τονίζει ο κύριος Νταϊλιάνης.