Η «Άλλη Πόλη» με τον Γιάννη Φρέρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Π.Φαλήρου

 

Μετά την αποχώρηση του Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Πιτούλη για λόγους που αφορούν στην προσωπική ανάγκη εστίασης στη σταδιοδρομία του, ο Γιάννης Φρέρης, ως πρώτος επιλαχόντας στη σειρά σταυροδοσίας και εκπρόσωπος της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» – η οποία είχε συμπράξει εκλογικά με τον συνδυασμό «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ» και μετεκλογικά ανεξαρτητοποιήθηκε επίσημα από αυτόν – θα τον αντικαταστήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Π.Φαλήρου.

Δεδομένων των εξελίξεων αυτών, η κίνησή μας εισέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η έδρα που περιέρχεται σε αυτήν αντιστοιχεί στην επιλογή -από τους ψηφοφόρους του 2014- ενός προγράμματος που είχαν συνεπεξεργαστεί και συνυπογράψει οι συνιδρυτές του εκλογικού συνδυασμού «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ», Δημήτρης Πιτούλης και Γιάννης Φρέρης.

Για την προάσπιση του προγράμματος αυτού, η ανεξάρτητη κίνηση «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» προτίθεται να συνεργαστεί με τον Συνδυασμό «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ» σε όλο το μήκος της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου, με γνώμονα τον πολιτικό πολιτισμό που αποτελεί εξαρχής γνώμονα της πορείας της.

Με δεδομένη την πάγια θέση της υπέρ ευρύτερων συνθέσεων με στόχο το καλύτερο δυνατό παρόν και μέλλον της πόλης και των πολιτών, η «Άλλη Πόλη» θα λειτουργήσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ συνεργειών που θα εδράζονται σε δημοκρατικά κριτήρια κοινωνικής προόδου.

 

 

Ποιός είναι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΕΡΗΣ: 

Παιδί φραγκοσυριανής οικογένειας εγκατεστημένης στο Παλαιό Φάληρο από το 1948, ο Γιάννης Φρέρης γεννήθηκε το 1967. Είναι νυμφευμένος με τη Γεωργία Παύλου και πατέρας μίας κόρης.

Πέρασε τα στάδια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (Université Paris 1 – Panthéon – Sorbonne) λαμβάνοντας πτυχιακούς τίτλους στο Διεθνές Δίκαιο (Licence) και το Δημόσιο Δίκαιο (Maîtrise), καθώς και μεταπτυχιακό (DEA) στις Διεθνείς Σχέσεις, Πολιτική & Διπλωματία.

Μετά το πέρας των σπουδών του και την άσκησή του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ανέλαβε τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών & Πολιτικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) υπό την προεδρία της Λούκας Κατσέλη 1994-1995). Κατόπιν Εργάσθηκε ως σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων PLANET A.E. από το 1997 ως το 1999, οπότε και ανέλαβε τη θέση του Υπεύθυνου Επικοινωνίας & Νομικών Υποθέσεων στην ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΕΦΥΡΑ, κατασκευαστική κοινοπραξία της Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, θέση που διατήρησε και μετά την ολοκλήρωση του Έργου, ανήκοντας πλέον στο δυναμικό της παραχωρησιούχου ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και έχοντας από το 2009 καθήκοντα Διευθυντή Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο πεδίο δραστηριότητας του επέτρεψε να είναι εν ενεργεία μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διευθυντών Επικοινωνίας (EACD) εκλεγμένος 3 φορές, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (από το 2008) και Αντιπρόεδρος του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (2010-2017).

Η ενασχόλησή του με τα κοινά τυπικά ξεκίνησε το 1985, με την ένταξή του στην Ελληνική Σοσιαλιστική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΣΔΗΝ), οργάνωση νεολαίας της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ). Στο διάστημα των σπουδών του στη Γαλλία συμμετείχε ενεργά τόσο στο  αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό κίνημα ενάντια στην άνοδο Λεπέν, αλλά και στο εν γένει προοδευτικό πολιτικό κίνημα της «γενιάς Μιτεράν».

Το 1989 ίδρυσε την κίνηση «SOS ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ», ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας «SOSRACISME», της οποίας υπήρξε Διεθνής Γραμματέας. Έχοντας παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της SOS ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ το 1995, ανέλαβε τη θέση του Α’ Γραμματέα της ΕΔΗΚ, κατόπιν πρόσκλησης του Γιάννη Ζίγδη.

Ενεργοποιήθηκε επίσημα στα δημοτικά πράγματα του Παλαιού Φαλήρου στις εκλογές του 2002 ως υποψήφιος του συνδυασμού του Τάκη Καλκαβούρα, ενώ, το 2006, η ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για το δημαρχιακό αξίωμα υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου με όχημα τον συνδυασμό «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ». Μετά τις εκλογές αυτές, ανέλαβε το συντονισμό ομάδας ανένταχτων φίλων που συμμετείχαν στο εκλογικό εγχείρημα, μετεξελίσσοντας την πολιτική κίνηση σε κίνηση πολιτών, υπό τον τίτλο «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ». Το 2010 η κίνηση υποστήριξε τη δημαρχιακή υποψηφιότητα του Στέλιου Βαλέτα. Το 2014 η κίνηση «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» υπήρξε συνιδρυτική συνιστώσα του συνδυασμού «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ» με επικεφαλής τον Δημήτρη Πιτούλη. Η συνεργασία αυτή έληξε τον Οκτώβριο του 2016, βάσει της απόφασης της «Άλλης Πόλης» για ανεξάρτητη πορεία από αυτό το χρονικό σημείο και μετά.