Κομποστοποίηση, ..γιατί όχι και στο Π. Φάληρο;

compost Τα τελευταία χρόνια, στην Αττική, μείζων πρόβλημα αποτελεί το θέμα της μείωσης των απορριμμάτων . Δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι για να πετάμε απορρίμματα και δεν συμφέρει επίσης να πετάμε στα σκουπίδια υλικά που μπορούμε να ανακυκλώσουμε.
Εκτός από την ανακύκλωση των πλαστικών, στους μπλε κάδους, την οποία όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν και τα οργανικά απορρίμματα, τα οποία είναι τα πιο χρήσιμα από όλα τα απορρίμματα, γιατί μπορούν να ξαναγυρίσουν στη φύση.
Τουλάχιστον το 1/3 των χωματερών και των Χ.Υ.Τ.Α. το γεμίζουμε με οργανικά απορρίμματα του κήπου ή της κουζίνας, που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε το έδαφός μας, με την διαδικασία της κομποστοποίησης.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας ειδικός κάδος κομποστοποίησης (με λίγους ή και καθόλου γαιοσκώληκες), τον οποίο τον βρίσκουμε στο εμπόριο.
Τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τα ‘ΚΑΦΕ’ υλικά όπως ξερά φύλλα, σανό, άχυρο, χαρτί, χαρτόνι, φακελάκια τσαγιού, στελέχη καλαμποκιού και μπισκότα, και τα “Πράσινα” υλικά όπως αποκόμματα χλόης,, λαχανικά, φρούτα και τα πράσινα κλαδιά των φυτών.
Υπάρχει, όμως μια κατηγορία υλικών που θα πρέπει να μένει έξω από σωρό του κόμποστ σας.
Η προσθήκη ορισμένων στοιχείων, όπως τα λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους.
Προσθέτοντας άλλα υλικά,
όπως περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, στο σωρό σας υπάρχει κίνδυνος ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας.
Το κόμποστ είναι ένα από τα καλύτερα βελτιωτικά εδάφους και μπορεί, να χρησιμοποιηθεί αντί για τα λιπάσματα του εμπορίου.
Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουμε, το πρόβλημα της μεγάλης ποσότητας των απορριμμάτων, είναι η διαλογή στην πηγή, όλων των συστατικών που βρίσκονται μέσα σε αυτά.
Πρέπει λοιπόν μπει στην καθημερινότητα μας ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στο σπίτι , αλλά και στον επαγγελματικό χώρο. Μόνο να διαθέσουμε λίγο χρόνο και θα μειώσουμε τα σκουπίδια μας αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της καλλιεργήσιμης γης μας.
Μέχρι σήμερα, η ιδέα της κομποστοποιησης, έχει ξεκινησει να εξαπλώνεται σε διάφορους δημους με διάφορους τρόπους.

Από μία μικρή έρευνα που κάναμε, ανακαλύψαμε μεγαλύτερο αριθμό Δήμων που έχουν κινητοποιηθεί στον τομέα αυτό, απ’ ότι περιμέναμε.. ΓΙΑΤΙ ΌΧΙ, λοιπόν ΚΑΙ ΣΤΟ Π.ΦΑΛΗΡΟ!! Ξεκινήστε Την Κομποστοποίηση ΤΩΡΑ!