Πώς θα σώσουμε το Ρέμα Πικροδάφνης

Γράφει ο Γιάννης Πήλιουρας


 

ρεμαΈνα από τα ελάχιστα σωζόμενα ρέματα στην Αττική με τεράστια αξία τόσο περιβαλλοντική όσο και πρακτική για την βιωσιμότητα της Νότιας Αθήνας, είναι το Ρέμα της Πικροδάφνης.

   Δυστυχώς, παρά τις παρεμβάσεις και τους αγώνες των κατοίκων που ζουν γύρω από το ρέμα σε πολλούς Δήμους (Αγ. Δημήτριο, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο), η κατάσταση του είναι τραγική.

Εκτός από την αντιαισθητική εγκατάλειψή του με σκουπίδια και μπάζα να βρίσκονται πεταμένα μέσα στο ρέμα, η δυσωδία σε ορισμένα σημεία, ο κίνδυνος υπερχείλισης το χειμώνα και το τεράστιο πρόβλημα των κουνουπιών ζητούν επίλυση.

Για τα παραπάνω δεν υπάρχει αποκλειστική ευθύνη κάποιου Δήμου αλλά της Περιφέρειας Αττικής. Παρά τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού,  με παρουσίαση μάλιστα μελέτης για την ανάπλαση του ρέματος, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει συμβεί. Η αλλαγή Περιφερειάρχη, με την εκλογή της κυρίας Δούρου, δίνει νέες ελπίδες για την διευθέτηση του προβλήματος.

Τι πρέπει όμως να γίνει, ώστε το ρέμα να μην αποτελεί πρόβλημα αλλά ευκαιρία για τους κατοίκους και τις γειτονιές μας;

Σε πρώτη φάση είναι απαραίτητη η δημιουργία ανοικτής διαδικασίας διαγωνισμού για την μελέτη ανάπλασης, σε νέα βάση με κύρια χαρακτηριστικά την ηπιότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η σύνδεση της ανάπλασης με τις ανάγκες των κατοίκων, αποκλείοντας οριστικά κάθε παράνομη εκμετάλλευση γης επιτήδειων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα (παράνομη ύδρευση, αποχέτευση, κλπ.)

Η διττή στόχευση προϋποθέτει συναπόφαση και διαβούλευση με τους κατοίκους μέσα από ανοικτές διαδικασίες ανά δήμο. Είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια Αττικής προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια να αφουγκραστεί την γνώμη των περιοίκων οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα τα προβλήματα και τις παγίδες που κρύβει κάθε σχέδιο για την περιοχή τους.

Το πλαίσιο αυτό είναι ικανό να δημιουργήσει μια αύρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους, αφού ένα χρόνιο πρόβλημα που τους ταλανίζει όπως αυτό του Ρέματος θα βρεθεί σε τροχιά επίλυσης ύστερα από δεκαετίες.

  Ανάλογα σχέδια έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και του πλανήτη, με κύριο χαρακτηριστικό την προσαρμογή του ρέματος στις αστικές ανάγκες. Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας με κύριο μεταφορικό μέσο το ποδήλατο, που νοητά θα συνδέει τους Δήμους με την παραλία, θα κάνει την περιοχή έναν επίγειο παράδεισο για τους κατοίκους του που θα απολαμβάνουν τις ομορφιές της περιοχής σε άμεση επαφή με το περιβάλλον.

Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν υπό το πρίσμα της προσφοράς κι όχι της επικοινωνιακής διαχείρισης των έργων-κορδέλα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Περιφέρεια Αττικής.

Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε πράξη!


ΠηλιούραςΓιάννης Πήλιουρας, Διεθνολόγος, 24 ετών

  •  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο.
  • Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Παντείου Πανεπιστημίου.
  • Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε προγράμματα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ παρουσιάζοντας εργασίες και θέματα με κύριο αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων και την αποτροπή συγκρούσεων.
  • Αντιπρόσωπος την οργάνωση OneEurope στην Ελλάδα με κύριο στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και την εφαρμογή πρωτότυπων προγραμμάτων στην χώρα μας για τους Νέους.
  • Εκλεγμένος στο Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ Παλαιού Φαλήρου, ως υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού.
  • Η ενασχόληση του με τα κοινά βασίζεται στην πεποίθηση ότι μόνο μέσα από την προσωπική επαφή και την βίωση των πραγματικών προβλημάτων μπορεί κανείς να αντιπροσωπεύσει αυθεντικά τους πολίτες. Γι’ αυτό το λόγο με συνεχή αρθρογραφία και προτάσεις για τα Νότια Προάστια, κάνει πράξη την από τα κάτω ενεργοποίηση και δράση.