Μπακαλιάρος σκορδαλιά

[ad_1]

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι μια παραδοσιακή συνταγή που κατακλύζει τα περισσότερα Ελληνικά νοικοκυριά και ταβερνάκια την 25η Μαρτίου, ανημέρα της μεγάλης μας εθνικής εορτής και του εορτασμού για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής, της μεγαλύτερης νηστείας της Ορθοδοξίας, την συγκεκριμένη ημέρα καταλύεται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν από τους πιστούς.

Πώς ο μπακαλιάρος σκορδαλιά επικράτησε στην παράδοση

Η ιστορία ξεκινάει στο τελος του 15ου αιώνα.

Είναι η εποχή όπου ο μπακαλιάρος έφτασε στο Ελληνικό τραπέζι και με τα χρόνια καθιερώθηκε ως παραδοσιακό φαγητό. Αν και στις παράκτιες και νησιώτικες περιοχές μας μπορούσε να καταναλωθεί φρέσκος, στην ενδοχώρα ήταν δύσκολη η ανεύρεση φρέσκων θαλασσινών.

Ο μπακαλιάρος λοιπόν, ήταν η εύκολη λύση. Η διαδικασία του παστώματος που προσέφερε δυνατότητα πολύμηνης συντήρησης ήταν ο καταλύτης για την επικράτηση του σε όλη την επικράτεια για τον εορταστό της 25ης Μαρτίου. Βλέπετε, εκείνες τις εποχές, η συντήρηση τροφίμων ήταν μια δύσκολη υπόθεση λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού.

Πώς μαγειρεύεται ο μπακαλιάρος σκορδαλιά

Η συνταγή είναι απλή, εύκολη και γρήγορη. Άλλωστε τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο απλά.

Για να ετοιμάσουμε 3-4 μερίδες, θα πρέπει να προμηθευτούμε:

  • 1.5 κιλό μπακαλιάρο
  • ½ ή 1 κεφάλι σκόρδο (αναλόγως ποσο καυτερή θέλουμε τη σκορδαλιά μας)
  • 1 κιλό ψωμί (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπαγιάτικο)

Θα χρειαστούν επίσης λίγο αλεύρι, ξύδι, και ελαιόλαδο.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τον μπακαλιάρο

Ξαλμυρίζουμε 2-3 μέρες το μπακαλιάρο σε κρύο νερό με αλλαγές νερού 1 ή 2 φορές την ημέρα.

Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα του τηγανίσματος τον στραγγίζουμε καλά με ένα σουρωτήρι μακαρονιών και τον τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία σε ελαιόλαδο έως ότου ροδίσει. Καλό θα είναι να τον αφήσουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λέπτα αφού τον βγάλουμε από το τηγάνι για να τραβήξει το περίσσιο λάδι.

Για την σκορδαλιά

Η σκορδαλιά φτιάχνεται με ψωμί ή με πατάτα. Εγώ θα σας πω μία απλή συνταγή που την φτιάχνει η γιαγιά μου χρόνια, με ψωμί!

Ξεφλουδίζουμε ½ κεφάλι σκόρδο και τοποθετούμε όλες τις κολίνες στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε με 1 κουταλιά της σούπας νερό και 1 πρέζα αλάτι. Αφού το σκόρδο γίνει αλοιφή, στίβουμε την ψίχα του μουσκεμένου ψωμιού μας και τα ξαναχτυπάμε όλα μαζί προσθέτοντας ξύδι και ελαιόλαδο ανάλογα με την προτίμηση μας.

Υπενθυμίζω οτι μπορούμε να προσθέσουμε και περισσότερο σκόρδο αλλά αυτό εξαρτάται απο το πόσο γερά σαγόνια έχουμε στα πικάντικα!

Καλή μας όρεξη και Χρόνια Πολλά!

Πηγή neadiatrofis.gr

[ad_2]