Σαρμαδάκια ή γιαπράκια ή ντολμαδάκια

[ad_1]

Όπως και να πείς τα σαρμαδάκια είναι ένα υπέροχο φαγητό, το γευστικό ταξίδι του οποίου ξεκινάει από την θεά Ήρα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο ντολμά βρίσκεται στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, όπου η θεά Ήρα απεικονίζεται να τρώει κρυφά σαρμαδάκια από την κατσαρόλα και με ένοχο βλέμμα να κοιτάζει πίσω της μη τη δει κανείς.

Στο Βυζάντιο το ντολμαδάκι χρησιμοποιείται ως μέσο παιδείας. Ο Κοραής μοίραζε σαρμαδάκια στους υπόδουλους μέσα στα οποία είχε κρύψει ρολά χαρτί με μεταφρασμένο απόσπασμα από έργα κορυφαίων Ευρωπαίων στοχαστών οι οποίοι έδιναν θάρρος και ελπίδα στους σκλαβωμένους Έλληνες.

Η απελευθέρωση της Ελλάδας έδωσε στα σαρμαδάκια την θέση που τους αξίζει. Οι πρώτες κινήσεις της Αντιβασιλείας ήταν η νομιμοποίηση τους, ενώ φήμες θέλουν τον Όθωνα να καταναλώνει πάνω από 100 ντολμάδες την ημέρα.

Τι σημαίνει σαρμαδάκια;

Πιάτα που περιλαμβάνουν φύλλα περιτυλίγματος όπως τα αμπελόφυλλα, λαχανοντολμάδες ή γύρω από ένα γέμισμα ονομάζονται sarma.

Ο όρος «σάρμα» προέρχεται από το τούρκικο ρήμα sarmak που σημαίνει «τυλίγω». Άλλες παραλλαγές προκύπτουν από την τουρκική λέξη για το «φύλλο», yaprak. Ο ντολμάς μπορεί να μαγειρευτεί με ελαιόλαδο, ή ακόμη χωρίς κιμά, πιάτο που μερικές φορές ονομάζεται yalancı που σημαίνει «ψεύτης» ή «ψεύτικος» στα τούρκικα. «Ψεύτικο» πιάτο επειδή ακριβώς δεν περιέχει κρέας.

Η γιαγιά μου έλεγε για να γίνουν τα γιαπράκια νόστιμα η γέμιση πρέπει να πρασινίζει .

Σαρμαδάκια: Η συνταγή της γιαγιάς

Η μερίδα είναι 10 ντολμαδάκια περίπου και η θερμιδική αξία της μερίδας είναι 400 – 500 Kcal.

Συνοδέψτε τα σαρμαδάκια σας αν είναι ορφανά – γιαλαντζί με μία μερίδα τυρί ή γιαούρτι και σαλάτα εποχής. Σε περίοδο νηστείας προσθέστε στην γέμιση διάφορα μαλάκια (καλαμάρι, μύδια, γαρίδες)

  • 500 γραμμάρια αμπελόφυλλα
  • 300 γραμμάρια ρύζι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή ξερό 2κουταλιές της σούπας
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Σαρμαδάκια: Διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες

Αμπελόφυλλα

Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, συμβάλουν στην μείωση της χοληστερίνης.

Ρύζι

Δεν περιέχει πολλές θερμίδες, είναι φτωχό σε νάτριο, δεν περιέχει χοληστερόλη ή λίπος. ½ φλιτ ρύζι αποδίδει περίπου 105 Kcal και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Δυόσμος

Τονωτικό, χωνευτικό, βοηθάει στις ημικρανίες.

Κρεμμύδια

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης του αίματος, αυξάνει την καλή χοληστερίνη.

Μαϊντανός

Έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές και καθαρτικές ιδιότητες. Έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει στην μείωση της κυτταρίτιδας το στρες και την χοληστερίνη.

Συμβουλές για τα σαρμαδάκια

Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για λίγο πριν τα τυλίξουμε. Αν είναι του βάζου, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα τυλίγουμε.

Πηγή neadiatrofis.gr

[ad_2]