Σταφιδόπιτα

[ad_1]

Συνταγή για σταφιδόπιτα δια χειρός Ευάγγελου Ζουμπανέα! Στο παρελθόν οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες.

Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν, μαζί με το μέλι, τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες. Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια. Η παρασκευή σταφίδας δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή το σταφύλι, ένα προϊόν που η φύση το χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χρησιμοποιούνται ως συστατικό για πολλά φαγητά και εξαιρετικά γλυκά, ενώ από μόνες τους αποτελούν ένα ωραίο σνακ ειδικά για αθλητές.

Οι σταφίδες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και όταν συνδυάζονται και με άλλα θρεπτικά υλικά όπως αυτά που ακολουθούν παρακάτω τότε το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα ευεργετικό.

Υλικά που θα χρειαστείτε για την σταφιδόπιτα

  • ½ κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 1 ½ ποτήρι μαύρη ζάχαρη
  • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 φλιτζάνι αλεσμένους ξηρούς καρπούς
  • λίγο γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι τρίμμα λεμονιού

Πώς να φτιάξετε την σταφιδόπιτα

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το νερό, τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, τα μυρωδικά και σιγά σιγά το αλεύρι.

Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 200 βαθμούς. Πριν βάλουμε την σταφιδόπιτα στο φούρνο πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Καλή απόλαυση!

Σεφ… στο παρά πέντε
sef_sto_para_pente

Βρείτε την παραπάνω συνταγή για τσιζ κέικ μαζί με πολλές άλλες στην νέα ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου “Σεφ… στο παρά πέντε” σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο drplus.gr.

Πηγή neadiatrofis.gr

[ad_2]