Chocolate chip vegan cake με άρωμα πορτοκαλιού

[ad_1]

Υλικά

300 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
1 1/2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
60 ml ηλιέλαιο
60 ml ελαιόλαδο
125 γρ. μαύρη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

1) Ετοιμάζουμε το κέικ. Ρίχνουμε το ξύδι στο γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
2) Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
3) Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα αμυγδάλου, το εκχύλισμα βανίλιας, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και συνεχίζουμε για πολύ λίγο το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
4) Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά ψήσιμο.
5) Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες (να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) πριν το σερβίρουμε. Μπορούμε να το σερβίρουμε ως έχει ή πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή κάποιο γλάσο της επιλογής μας.

Πηγή allazoumesinithies.ab.gr

[ad_2]